Inrikes.

2018-01-12 13:26

#obekvämarbetstid - läs uppropet.

Läs uppropet #obekvämarbetstid och de underskrivande.

Ni har alla haft med oss att göra. Vi möter varandra nästan dagligen. Vi svarar på dina frågor. Vi står i kassan och receptionen. Vi klipper ditt hår, vi packar dina varor och tipsar, stylar och tillmötesgår.


Det är vi som jobbar inom service- och handelsbranschen. Det vårt jobb att bemöta dig med respekt, ödmjukhet och förståelse.

 

Nu vittnar vi om ert bemötande; ni chefer, kollegor, säljare, väktare och kunder som behandlar oss med avsaknad av de egenskaper ni kräver av oss.


I likhet med många andra branscher, där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp, så är inte vår bransch förskonad. Det strukturella förtryck och de maktstrukturer som belyses av #metoo är allestädes närvarande i vår bransch. En bransch som innefattar osäkra och tvivelaktiga anställningsformer, avsaknad av kollektivavtal och förstagångs jobb, vilket ytterligare medför att gynna tystnadskulturen vi så länge kvävts under.

 

Vi har samlat vittnesmål från de som äntligen vågar berätta under uppropet #Obekvämarbetstid. Vi har berättat för varandra och vi kommer fortsätta berätta. Vi vet vilka ni är.
Vi är inte tysta längre och nu kräver vi en förändring.

 

Vi kräver trygga arbetsplatser fria från diskriminering, förtryck, sexualiserande jargong, trakasserier och övergrepp -  från arbetsgivare, chefer, kollegor, kunder, säljare och väktare.

Vi kräver att alla chefer och arbetsgivare tar ansvar och tydliggör de enligt lag obligatoriska rutiner och riktlinjer som skall finnas på varje arbetsplats, för att förebygga och motverka diskriminering och sexuella trakasserier.


Ni har ett ansvar att se till att överträdelser uppmärksammas, åtgärdas, rapporteras och följs upp.

Vi kräver att Svensk Handel, KFO och andra arbetsgivarorganisationer tar sitt ansvar för att utbilda sina medlemmar i vilka skyldigheter som åligger dem gällande diskriminering och sexuella trakasserier.


Vi vill se en tydlig plan och agerande för hur man jobbar med sina medlemmar för att skapa tryggare arbetsplatser.


Vi vill se utbildningar för chefer och arbetsgivare gällande hur man bemöter sexuella trakasserier och övergrepp.

 

Vi vill se en tydligare och mer frekvent närvaro från fackliga organisationer, både på arbetsplatser och gentemot medlemmar. Vi vill se mer och djupare utbildning för ombud, förtroendevalda och anställda gällande sexuella trakasserier och övergrepp.


Vi vill även uppmana alla i butiks- och servicebranschen att ansluta sig till fackliga organisationer för att ytterligare påverka vår situation på arbetet.

Vi vill också se tydligare direktiv om hur man kan gå tillväga och vart man kan vända sig om man utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp på eller i anknytning till jobbet och inte tillhör någon facklig organisation.

 

Vi kräver att personal, på uppdrag av arbetsgivare/chef, i butiker och liknande arbetsplatser som är offentlig plats, ska få större befogenhet att porta och avvisa personer som trakasserar eller på annat sätt ansätter personal och/eller övriga kunder. Detta för att kunna skapa och upprätthålla en trygg arbetsmiljö.

 

Läs vittnesmålen och se alla som skrivit under här (länk)

 

Uppropet #obekvämarbetstid publicerades tidigare i veckan i tidningen Handelsnytt

 

 

 

——————————

Vittnesmålen (i urval)

 

”Det har tagit ca 10 år för mig att prata om sexismen jag råkade ut för i min förra butik för jag har skämts så mycket över det. Många kvinnor har säkert utsätts för betydligt grövre saker, men med åren har jag börjat förstå att allt hänger ihop. Övergreppen. Tafsandet. Våldet. Sexualiserandet. De oskyldiga skämten.
Jag jobbar i butik och har haft dem som arbetsgivare i 12 år nu. Jag var 20, dvs väldigt ung och naiv, när jag började. På företaget har vi leveransförare som hämtar och lämnar varor dagligen i butikerna. En av killarna var väldigt närgången av sig och brukade kittla och ta på ens midja när han kom in. Jag och min kollega tyckte alltid det var obekvämt men vi viftade bort det och tyckte på något sjukt sätt synd om honom. Som vi kvinnor ofta gör.
Efter ett tag på jobbet märkte jag att en annan leveranskille var ovanligt förtjust i att just jag hjälpte till med att lyfta upp och in kartonger i butiken när han lämnade dem. En dag såg jag honom och min bästa manliga vän på jobbet stå och titta på mig och skratta när jag lyfte. Jag fattade inte ett skit och log som ett fån och fortsatte jobba.
Någon dag senare kallade min butikschef in mig på sitt kontor. Det ska tilläggas att min butikschef var kvinna. Hon berättar att leveranskillarna går runt på huvudkontoret och pratar om mina bröst, och att de högre cheferna hört dem. De ställde alltså ner kartonger för mig att böja mig ner och lyfta upp så de kunde titta ner i min urringning som nöje. ”Cheferna undrar vad det är med tjejerna på vår butik”. Allt vi gjorde var att jobba.
Samtalet avslutades med att min chef sa åt mig att jag måste ha kläder som täcker min byst mer. Inget ord om att männen borde uppföra sig professionellt. Ingen av mina arbetskamrater som visste om att chefen hade det här samtalet med mig sa något om att de gjorde något fel. Felet var mitt.
Jag gick hem till min sambo och grät. Jag ringde mamma och grät. Jag kände mig förnedrad och skämdes. Över min kropp. Över att jag var så naiv och trodde de var mina vänner. Och sen bytte jag kläder.”

 

”En man som ringer till butiken och frågar om underkläder finns i viss modell, färg etc. Samtalet går över i att fråga vad jag har på mig, hör stönande i luren och jag lägger genast på.”

”Fick ett meddelande på dejtingappen Badoo av chefen på en av bensinmackarna i stan. Han ville att jag skulle börja jobba hos dem och slängde i samma veva ur sig hur fin rumpa han tyckte jag hade. Att han spanat in min kropp tidigare och att rumpan verkligen var i hans smak. Så jävla oproffsigt och äckligt. Tog inte jobbet…”

 

”Jag fick jobb i en cool märkesbutik. Efter jag har börjat jobba får jag veta att jag är anställd för att jag har snygg urringning. Jag gillar verkligen chefen och han är en fantastisk coach. Men ibland drar han ner min top så att mer av brösten ska synas när jag pratar med köpstarka kunder. Jag har jobbat 3 veckor i butiken när det är julfest. Efter middag och lite drinkar går vi ett stort gäng på efterfest. Jag tar en shot, blir helt konstig, min chef säger att jag kanske har råkat få i mig droger. Min chef hjälper mig hem, på vägen trycker han upp mig mot en vägg och börjar hångla med mig. Jag kan inte riktigt göra något åt min situation så jag låter honom ha sex med mig. Sen går han hem till sin fru.  Jag berättade inte för någon, dels för att jag inte ville bli "hon som knullar med chefen/på jobbet", dels för att jag inte ville ställa till med något under min provanställning, dels för att jag hade en pojkvän.”

 

”När jag jobbade i matbutik var det en man som handlade någon gång i veckan som alltid dröjde sig kvar och stirrade på en på ett otäckt sätt. Han letade sen reda på alla kvinnor/tjejer som arbetade i butiken på Facebook och skrev meddelande under flera månader och ville träffas.”

 

“Jag jobbade som demonstratis i en matvarubutik och stod en dag och demade grillkorv. En gubbe på 65+ kommer in och börjar prata om hur förmögen han är, sen berättar han att han gillar yngre tjejer.
När han berättar om vilken kroppsform han föredrar så tittar han ständigt på mig och förklarar att han föredrar fasta kroppar, största fokus ligger på att brösten ska vara fasta och ingenting ska hänga. Jag började med att försöka skratta bort allt med började till slut känna att jag måste hugga emot. Jag pratar till honom som om han vore ett barn. Försöker få honom att se det faktum att alla kroppar är olika, men att oavsett vad så kommer alla kroppar hänga mer eller mindre.
När jag märker att han bara hånar mig och dumförklarar allt jag säger så går jag istället på honom och talar om att hans kropp är långt ifrån perfekt. Det svar jag får är att "hans kropp är i bättre skick än många i min ålder" han säger sen också att "om han träffar en tjej och hennes kropp börjar hänga så byter han bara till en annan tjej" "tjejer gillar ju män med pengar oavsett hur männen ser ut"...
Efter ungefär 25 minuter så försöker jag bara ignorera honom, jag går därifrån en stund men han står kvar och väntar på mig. Tillslut klämmer han ur dig att "korven ska in, med eller utan senap". Han tittar på mig med en så obehaglig, kåt, jävla gubb-blick och skrattar åt det han just sagt. Jag står som fryst och kan inte annat än att skratta med.”

 "Jag är med en kollega på efterfest, jag vill gå hem. Han vill inte att jag ska gå hem, så han trycker upp mig mot väggen i porten, hånglar med mig. Jag försöker ta mig loss, då fäller han mig. Jag ligger i trappan, han ligger ovanpå mig och hånglar med mig. Jag lyckas ta mig loss och går hem. Efter säger han att han är kär i mig. Jag känner starkt obehag när vi ska stänga butiken själva efter det, men jag vill inte berätta för någon. Jag tycker synd om min kollega som är kär i mig, jag kanske har sänt ut fel signaler? ”

 

"Det var inte ovanligt att få höra stön-ljud, få sexuella förslag och bli kallad stumpan, baby eller älskling när man ringde någon närliggande butik och det råkade vara en manlig kollega som svarade. Även efter jag blev butikschef.”

 

”På mitt jobb är en välkänd, dömd, våldtäktsman stamkund. Det är inte bara jag och mina icke-män kollegor som blir illa till mods och känner oss ambivalenta hur vi ska bemöta honom. Våra övriga kunder blir förtvivlade när de lyckas lista ut vem han nu är. […] Våra chefer tycker vi ska agera professionellt ”han har suttit av sitt straff nu”. Många av mina kollegor, inkl jag själv mår riktigt dåligt över att tvingas vara trevliga och professionella [emot honom] … Vi kan förstås, tyvärr, inte hindra honom från att komma till oss och handla varje dag.
Men känslan av konstant oförstående över denna situation från ledningens håll i kombination att försöka rättfärdiga allt inför andra kunder är så otroligt tungt att bära. Söker mest bekräftelse över att mina känslor inför detta är OK eller hur jag annars kan hantera situationen? Är så jävla svårt att hantera detta tycker jag. ”

 

"Jag får en ny chef på jobbet. Min omedelbara reaktion är att han är ett svin, jag hade rätt. Han visar bilder på sitt kön för kvinnor på jobbet. Han visar nakenbilder på sin flickvän för manliga kollegor. Han visar "porrbilder" som han har tagit själv. Andra chefer gillar honom och tycker att han har skojig stil, han är ju så skojfrisk och härlig. Han pratar om sex hela tiden och talar om tjejer som "en till pinne". Han berättar ingående om hans olika sexuella eskapader. Alla får höra om detta, ingen säger något. "Han är så rolig, han skojar ju bara." Han påstår att jag har visat brösten för honom på en sommarfest, det har jag inte. Han påstår alla möjliga saker (sexuella naturligtvis) om andra kvinnliga kolleger, jag tror att han ljög. Alla vet, ingen säger något, han är ju en skojig prick. Han får sparken då det framkommer att han har stulit pengar från jobbet. Det fanns en kvinnlig chef och över 10 manliga på det företaget. Det rådde någon form av ryggdunkarmentalitet mellan cheferna. "

 

"[...]i butiken drar en kund in mig i provrummet. Han tränger in mig i ett hörn och försöker kyssa mig. Jag undviker honom men försöker vara artig så att han fortfarande ska vara nöjd med min service."”

” Tredje året på gymnasiet på vårterminen får jag en praktik och ett jobb på en klädkedja. Jag är överlycklig. Men chefen är läskig, arg, och otrevlig.
När jag har varit där i två veckor kommer han in på det trånga och smala lagret när jag gör en plocklista. Han står i vägen och säger att vi ska hångla. Jag blir helt stel och vet inte hur jag ska tackla denna situation. Han står kvar och ler när han ser hur obekväm jag är. Sen vänder han, skrattar och går.””

 

———————

Fler vittnesmål (kan strykas vid behov)

 

 

”Jag hade precis betjänat en manlig kund i kassan som helt plötsligt säger att han vill ha mitt nummer på hans kvitto, det är andra kunder i kön och han ger sig inte. "Ingen behöver veta, kom igen nu, är du rädd för att chefen ska få reda på det? Jag ska inte berätta för någon". Som att det var anledningen till att jag inte ville ge mitt nummer till en okänd man.”

 

” […] på en fest med kedjans anställda, upp till toppen, och våra märken och deras säljare. En riktig röjig fest! Det som hände var strax efter festen var avslutad och vi skulle ta en buss tillbaka till hotellet. Jag och en kollega kliver på och går längst bak i bussen tillsammans med två manliga säljare från ett märke och vi skrattar och har kul. Vi har dansat hela kvällen så vi alla var rätt möra och trötta men vi fortsätter att prata och skratta på bussen hem till hotellet. När bussen åker på en stor väg så ställer jag mig upp i mitt gången och håller i mig i sätena för att kunna prata bra med alla som satt där bak. Rätt vad det är så kör ena säljaren(med hög anställning) upp sin hand mellan mina ben och klämmer till, hårt. Jag är berusad men jag hajjar till och frågar vad fan han gör? Han har fortfarande kvar handen, nästan smeker med den och flinar upp mot mig "vadå? har ju sånt schysst grepp!" Jag slår bara bort handen och sätter mig på motsatt sida. Och han tar upp sin mobil för att visa bilder på sin lilla familj…”

 

”Byggarbetarna som jobbet anställde för att totalrenovera butiken gav mig dagligen blickar och kommenterade till varandra på språk vi inte förstod men man anade ändå vad de kommentarerna gällde. En av dem fick flera varningar men fick ändå vara kvar.”

 

Här är alla som skrivit under uppropet #Obekvämarbetstid (länk till ny sida?)

 

—————————-

 

Vi har samlat vittnesmål från de som äntligen vågar berätta under uppropet #Obekvämarbetstid. Vi har berättat för varandra och vi kommer fortsätta berätta. Vi vet vilka ni är.
Vi är inte tysta längre och nu kräver vi en förändring.

 

Här är alla som skrivit under uppropet #Obekvämarbetstid.

 

Matilda Otterstam

Karin Ström

Fanny Forsman

Johanna Johansson

Anna Hellström

Greta Altrov Berg

Sara Wretljung Mermer

Josefine Öhgren

Lene Mattsson

Vera Springfeldt

Johanna Bergström

Frida Olsson

Cornelia Kihlgren

Maja Andersson

Elin Nilsson

Ida Lydén

Stina Johansson

Linnea Åkerlund

Elin Östlund

Frida Henemo

Sara Mattsson

Amanda Löfström

Alocoa Dahlbeck

Alicia Dahlbeck

Matilda Ekdahl

Malin Wisting

Sigrid Carstairs

Therese Myrbäck

Jessica Elise Wittborg

Malin Welin

Fanny Edvardsson

Tine Renhorn Fernerud

Maria Karlsson

Maria Rangsmo

Lovisa Selinus

Jasmine Haglund

Nina Wiik

Sarah Callerström

Isabelle Friberg

Josefin Valverius

Frida Näsman

Linnéa Edlund

Clara-Corina Imre

Louise Prytz

Suzanne Planchard

Erica Hungler

Maja

Stina Hörnqvist

Emelie Malmgren

Olivia Malmgren

Sandra-Jessica Andersson

My Flaen

Evelina Ahrling

Anna Lindström

Maria Nyström

Maria Avermark

Tova Blomqvist

Sofie Hellqvist

Josefine Norqvist

Christina Fasth

Pauline Mahrevid

Emma Jonsson

Hannah Merkelbach

Saga Andersson

Rut Morén

Johanna Andreasson

Hanna Svanström

Carolina Wild

Stina Koskijev

Matilda Hammar

Johanna

Maja Nilsson

Lisa Good

Louise Yxklinten Moberg

Elsa Jäger

Maja Jogre

Alma Dahlström

Amanda

Emma Svensson

Camilla Jarefors Åslund

Ebba Ellow

Regina Tell

Sanna Keiser

Sandra Broström

Ellen Kingfors

Jennilie Rosenquist

Elin Sjöbom

Linda Tholin

Felicia Holmlund

Tone Bø

Isabelle Sandström

Frida Nässén

Lisa Knifström

Agnes Högberg

Matilda H

Emmi Trygg

Felizia

Johanna Johansson

Christin Verkland

Sabina

Jennifer Frank

Sofia

Maria Qvarnström

Isabelle Sandström

Sandra Brännström

Maria Marklund

Sanne Skog Kristensen

Mikaela Dahlberg

Lovisa Sandén

Lisa Thunström

Agnes Alpsten

Freja Käck

Frida Majling

Sara Lindblom

Emma Johansson

Linnea Sandlund

Emelie Öberg

Ulrica Ernstsson

Barbro Bornsäter

Judith Eriksson

Karin Sandberg

Malin Rosenback

Felicia Holmlund

Frida Holmlund

Elin Allerborg

Johanna Berg

Marcel Esbir

Lisa Berg

Sara

Lisa Fors

Sandra Nilson

Johanna Christensson

Sara Nomali

Josefine Israelsson

Anna Landberg

Casandra Cornelio

Moa Strinnholm

Josephine Larsson

Josefine Vesterinen

Katarina Hjörneby

Sara Lindblom

Nicole Ruda

Maria Höglund

Malin Olofsson

Therese  R

Erika Borg

Jonna Söderlund

Vendela Götestam

Caroline Maghi

Josefine Wretman

Belinda Sandstöm

Anna Aldefors

Lina Johansson

Ida Hein Olsson

Elin Lundgren

Linn Dandemar

Linnea Lundstedt

Maija Nilsson

Jessica Silfver

Karin

Moa Hoffman

Anna Blix

Siri Knaevelsrud

Anna-Carin Rahmqvist

Linda Svärdefalk

Linnéa Enochsson

Sofia Carlsson

Ellen Engström

Dorotea Öster

Emelie Carlsson

Rebecka Nilsson

Victoria I

Julia

Amanda  Åhlin

Matilda Vedin

Johanna Jokinen

Lovis Holm Häkkinen

Elin Nordström

Lovisa Robarth

Malin Forsberg

Sara Kristoffersson

Elise Olsson

Johanna Forsberg

Edvina Berg

Natasha Trenkoska

Linn Alfredéen

Anna Jarl

Emma Färstedt

Karina Cubilla

Frida Hedblom

Marika Markusson

Ellen Karlsson

Sophie Kangas

Alexandra Nyström

Rebecka Brattåsen

Linn Oscarsson

Jonna

Mikela

Julia

Elin Edvardsson

Jasmine Tall

Cathrine Boija

Frida Bengtsson

Ronja Lundin Norberg

Sofia

Tine Renhorn Fernerud

Tiffany Håkansson

Cornelia Bacic

Lina Cervin

Jessica Sahlström

Linnea Hedenstedt

Madeleine Almqvist

Anna Aldefors

Emelie Hellström

Nathalie Borneteg

Amanda

Maria

Emma Eriksson

Emma

Maja Jogre

Katarina Hjörneby

Sofie Edvardsson

Marika Axelsson

Belinda Sandström

Hannah Nilsson

Martina Larsson

Elin Kramer

Lovisa Josefsson

Amanda Eriksson

Sofia Eriksson

Alina Zetterlund

Frida Näsman

Erika Storfeldt

Hilda Reimhult

Emelie Nässén

Ronja Sandberg

Elin Frank

Molly Myrestaf

Ida Lydén

Elin Franzén

Felicia R

Elin Svedin

Moa

Therese Gunnarsson

Fia Falkman

Ellen Engström

Anna Hahne

Sarah

Sofia

Iliana Flores Larsson

Erica Lindqvist

Louise Moberg

Martina

Maja

Caroline Haaga

Alice Warmboe

Roxanne le Maire

Emma Berglund

Tove Otterclou

Lisa Thunströn

Stina Sundnäs

Frida

Sarah

Alice

Moa Szybalsky Hjalmarstål

Emelie Blomkvist

Sofia S

Mikaela Andersson

Dorothea Linnaeus

Malin Barkelind

Linni Ros Sitepu

Hanna Stenman

Sandra Hilbrand

Olivia Vesterholm

Anna Lie

Louise Henning

Patricia Vallez

Amanda Zetterholm

Anna Lagerqvist

Rosita Lindgren

Thea Berger

Julia Kihl

Roxanna Peralta Johansson

Matilda Ekdahl

Moa Rodmark

Martina Strolz

Alice

Emma Göthlund

Petra Carnered

Emelie-Elisabeth Nilsson

Rebecca Ledam

Rakel Björk

Malin Wiktoria Wisting

Hanna

Clara Öhling

Emma Lindgren

Johanna Hallman

Patricia

Adrienne Dosa

Erika Petersson

Sanne Oredsson

Stina Svensson

Moa Konow Hoffman

Amanda Eriksson

Jessica Högberg

Frida Hogfeldt

Moa Berg

Cecilia

Matilda Åkesson

Sandra Ekström

Matilda Ellow

Johanna Nyquist

Elin Califf

Cecilia Ekholm

Karin Grängsjö

Anna-Carolina Brandels

Karolina Lind

Therese Nilsson

Amanda  B

Pia N

Maria Arvidsson

Emma Ketzenius

Ellinor Borggren

Sara Wristel

Emma Fast

Emelie Zoe Hellström

Beatrice Lindholm

Anna Lindström

Linda Tholin

Evelina Malmsten

Angelica Viklund

Anni Lundahl

Linn Heimdahl

Erica Svanström

Alexandra Durne

Anna-Karin Hellborg

Jeanette B

Elin Östlund

Felicia Wihlborg

Jennifer

Felicia Elmström

Maja Lindell

Mikaela Lindholm Höök

Johanna H

Nina Wiik

Malin Rosenback

Irina Silva

Mikaela Andersson

Li Bramstedt

Jen Nguyen

Emelie Stridfeldt

Siri Andersson

Gabriella Viotto

Elinor Holmström

Sofie Hillborg

Sandra Gustavsson

Tuija Otterstam

Emilia Otterstam

Olivia Persson

Clara Backlund

Selina Eriksson

Fredrik Lumio

Johan Hällgren

Sara Lindberg

Linnea Andersson

Johanna Arvidsson

Lisa Nilsson

Lisa Eklund

Christina Karlsson

Stina Johansson

Susanne Carlsson

Therese Lindgren

Pehr Bodén

Amanda Högberg

Alexander Falk

Josefine Norqvist

Louise Hannu

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter