Inrikes.

2018-01-12 09:26
Kjell Svahn. Bild: VISION
Kjell Svahn.

”Handlar om arbetsmiljön”

De flesta tjänstemän har de senaste åren fått lägre arbetstid efter att frågan prioriterats i kollektivavtalen. Men ett kommunalt bolag i Stockholm har gått åt motsatt håll, trots fackets invändningar.

På det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem fick tjänstemännen nyligen förlängd arbetsvecka efter att i många år haft 35 timmars arbetstid. Trots fackets protester hotades anställda med uppsägning om de inte gick med på att höja sin arbetstid. Men situationen på Stockholmshem utgör inte en del av någon generell trend för tjänstemän, det menar Kjell Svahn som är ombudsman på Vision som organiserar tjänstemän inom offentlig förvaltning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det pågår mycket när det gäller arbetstiden från många olika förbund. Det handlar mycket om individens inflytande över arbetstiden, säger han.

Mindre tid till förfogande

Inom många branscher där det är vanligt med jour- och beredskapstid försöker facket förhandla ner den totala tiden som man står till arbetsgivarens förfogande, men också göra det mer flexibelt för tjänstemännen. Även chefer med mycket jourtid omfattas.

– Vi jobbar ju för att få en bättre arbetsmiljö, och en del av det är ju vilka arbetstider man har. För att folk helt enkelt ska må bättre och orka lite längre, säger Kjell Svahn.

Bra utveckling för lönerna

Att tjänstemannafacken lyckats bättre än LO med att genom kollektivavtalen förkorta arbetstiden tror Kjell Svahn beror på två saker. Dels har de inte problemet med ofrivillig deltid i samma utsträckning, men en låg inflation har också gett bra reallöneökningar för yrkesgrupperna.

– Då kan man ägna mer uppmärksamhet åt andra frågor, som arbetstiden. Nu börjar inflationen krypa uppåt igen, så det är lite svårt att säga var vi kommer hamna i nästa avtalsrörelse, men det är några år tills dess, säger Kjell Svahn.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter