Inrikes.

2018-01-09 15:21
Lars Ohly, 2016. BILD: Jonas Ekströmer/TT
Lars Ohly, 2016.

"De har kallat mig förövare"

Efter att ha blivit utesluten ur alla partisammanhang lämnar nu den förre partiledaren partiet i protest. Det var efter anklagelser om sexuella trakasserier som Ohly inte var välkommen, men själv menar han att partiledningen brutit mot stadgarna och utsatt honom för förtal.

– De har visat feghet och brist på ledarskap, säger Lars Ohly till Ekot.

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest mot hur han blivit behandlad av partiledningen. I en intervju med Sveriges Radios Ekot säger Lars Ohly att han erkänner att han gjort misstag, men att ingen från partiledningen velat prata med honom.

– Jag lyssnar gärna på alla som har uppfattningar om vad som har gjorts och inte har gjorts. Och jag tycker att det är min uppgift att också dra lärdom av det. Det står inte i proportion till det som partiledningen har gjort sen. De har inte gjort en utredning, inte lyssnat på min version, inte frågat mig, säger Lars Ohly till Ekot.

 

Anklagad för trakasserier

Det var efter anklagelser om sexuella trakasserier, varav ett fall ska ha skett riktat mot en kvinna med förtroendeuppdrag under ett arrangemang som hölls av partiet, som Lars Ohly uteslöts från alla officiella arrangemang. Ohly gick också ut och erkände att han var utpekad i #metoo-rörelsen, och att han varit för närgången.

Men i intervjun med Ekot säger han nu att han aldrig gjort något utan samtycke.

– Det finns ingenting som talar mot att allt jag har gjort har varit i samtycke. Däremot så kan jag ha varit alldeles för efterhängsen innan vi har kommit till ett väldigt tydligt avslut, säger Lars Ohly.

 

”Kallat mig förövare”

Han vänder sig kraftig emot hur partiledningen har behandlat honom och menar att han har behandlats helt annorlunda än andra män som anklagats för övergrepp inom partiet, att uteslutningen från partiarrangemang strider mot partiets stadgar. Ohly säger också att ledningen kan ha utsatt honom för förtal.

– De har i princip låst fast sig vid att de aldrig begått något fel. De har kallat mig för förövare, vilket är förtal. Det finns ingen konsekvens i hur jag har blivit behandlad, säger han.

– Jag kan inte vara kvar i ett parti som gör allt för att förhindra att jag ska kunna fortsätta att vara medlem på samma villkor som andra. De har visat en förfärande brist på fingertoppskänsla, feghet och brist på ledarskap, säger Lars Ohly till Ekot.

Dagens ETC har sökt Vänsterpartiets partiledning, men de har avböjt att kommentera. I ett skriftligt uttalande skriver biträdande partisekreterare Hanna Gedin:

”Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang.”

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter